Bank of Thailand lanceert retail CBDC-pilot

CBDC - central bank digital currency

De Bank of Thailand heeft de bekend gemaakt dat het een pilot gaat uitvoeren voor hun eigen Central Bank Digital Currency (CBDC). De pilot loopt van eind 2022 tot medio mei 2023.

Nadruk van aanstaande pilot

Met de aanstaande pilot wordt naar verluidt de nadruk gelegd op de ontwikkeling van CBDC’s voor de detailhandel en de mogelijke effecten ervan in de banksector.

Met deze stap is de Bank of Thailand wereldwijd één van de eerste centrale banken die het potentieel van retail CBDC voor de toekomst van hun financiële ecosysteem onderzoekt. Door een CBDC aan het financiële systeem toe te voegen, biedt dit diversificatie voor de Thaise economie. Ook biedt het naar verluidt meer kansen voor bedrijven om toegang te krijgen tot meer gebruiksvriendelijke financiële diensten die ook nog is minder kosten.

Pilot in 2 fases

De pilot wordt in 2 fases opgesplitst, de ‘Foundation’-fase en de ‘Innovation’-fase. In de eerste fase, de Foundation-fase, wordt de focus gelegd op het testen van de technologie in betalingsactiviteiten. Er zijn 10.000 retailconsumenten die met de pilot meedoen. De achterliggende technologie wordt door ‘Giesecke+Devrient’ ontwikkeld.

De tweede fase, de Innovation-fase, legt de focus op zijn beurt op de programmeerbaarheid en ontwikkeling van de CBDC voor consumenten. In deze fase zullen real life toepassingen van de CBDC geobserveerd worden en wordt het ontwerp waar nodig aangepast om te voldoen aan alle eisen.

Gesprek op gang brengen

Om een gesprek op gang te brengen over het onderwerp, heeft de centrale bank een CBDC Hackathon aangekondigd. Hiermee hopen ze het onderwerp op gang te brengen en een eventuele deelname aan de industrie aan te moedigen.

De Bank of Thailand benadrukte als slot dat de pilot de geschiktheid van CBDC-technologie in Thaise contexten zal bepalen. Ze geven hiermee geen garantie voor een eventuele uitgifte van CBDC voor de detailhandel.

Het bericht Bank of Thailand lanceert retail CBDC-pilot verscheen eerst op Newsbit.


Source: Newsbit (NL)
Original Post: Bank of Thailand lanceert retail CBDC-pilot

Ledger Nano X - The secure hardware wallet